Wereldrecord

Castrum als wereldrecordhouder…

Wat?

40urencantuslogo

Van vrijdag 12 april 2002 (9 uur ‘s ochtends) tot zondag 13 april (1 uur ‘s ochtends) blies Castrum alle voorgaande cantusrecords van de tabellen door met 24 commilitones en gasten 40 uren lang te zingen en te drinken tijdens een wereldrecordcantus in de kelders van ‘t Waagstuk en De Wagetol aan de Stadswaag. Dit alles onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder en talloze supporters.

UPDATE:
– Ondertussen werd ons record tijdens het weekend van 1 t.e.m. 3 april 2005 verbroken door de Brusselse studenten van het B.S.K. Zij overschreden met 24 commilitones en gasten de grens van onze 40 uren – we wachten nog op een exact tijdstip wanneer de laatste afviel – en gingen met zijn 23 zelfs door tot aan de geplande 50 uren. Uiteraard zullen wij dit record zo spoedig mogelijk weer op onze naam zetten.
– MAAR…tijdens de galacantus van het academiejaar 2005-2006 werd beslist om ‘t record opnieuw op onze naam te zetten. De voorbereidingen voor de 52-urencantus zijn van start gegaan.

Wie?52urenlogo350

Er schreven zich op voorhand 40 kandidaat-deelnemers in om deel uit te maken van deze unieke wereldrecordpoging. Hiervan verschenen er slechts 27 aan de aftrap op vrijdagochtend. 3 commilitones moesten jammer genoeg vroegtijdig hun wereldrecordpoging staken waardoor uiteindelijk 24 personen zich ‘mede-wereldrecordhouder cantus’ mogen noemen.

Een overzicht van de 27 deelnemers, van de medewerkers achter de schermen en de sponsors die dit allemaal mogelijk maakten vind je op deze pagina.

Guinness Book of Records

We dienden bij het Guinness Book of Records een officiële aanvraag in om het wereldrecord door hen te laten goedkeuren. Jammer genoeg bestond er voor onze recordpoging geen aparte categorie en voldoen de reglementen en gebruiken van een cantus niet voor de categorie “Longest performance by band or choir”. Bovendien zijn heren en dames van het GBoR niet bekend met het fenomeen ‘cantus’ en werd geen nieuwe categorie in het leven geroepen. Maar de officiële documenten van de notaris staven onze geslaagde poging onweerlegbaar.

Foto’s en persartikelen van de 40-uren-cantus

De persartikels van de 40-urencantus vind je terug achter de rubriek ‘In de media‘.

Top 4 van (gekende) marathoncantussen

01. Brussels SeniorenKonvent – > 40 uren (met 24 personen) & 50 uren (met 23 personen) – april 2005
02. Castrum (Antwerpen) – 40 uren (met 24 personen) – record gevestigd in 2002
03. Brabantse Gilde (Leuven) – 36 uren – record gevestigd in 1991
04. NSV (Antwerpen) – 32 uren (met 18 personen) – record gevestigd in ?

Reageren is niet mogelijk