De speechcantus gaat door op maandag 1 april 2019 in de Wagetol.
Het speechkampioenschap zal bestaan uit 3 rondes:
- Voor de 1e ronde bereid je zelf een speech voor over een onderwerp naar keuze. De eerste speech duurt minimaal drie en maximaal vijf minuten.
- Enkel de beste speechers zullen doorstoten naar de 2e ronde. Dit is een improvisatiespeech, waarvoor je een beperkte, doch voor ieder gelijke, voorbereidingstijd krijgt. In deze ronde zal je je beste verkooptalent moeten boven halen en de corona overtuigen waarom een bepaald item hét van hét is.
- De winnaars van ronde 2 zullen het tegen elkaar opnemen in een laatste finale speech. Hiervoor zal je een onderwerp opgelegd krijgen waarover je moet speechen. Ook hiervoor krijg je weer even voorbereidingstijd op de cantus zelf.
Elke ronde wordt beoordeeld door een jury die aan het begin van de cantus zal samengesteld worden. Deelnemers komen uiteraard niet in aanmerking om in de jury te zetelen. Deze jury zal punten geven op bepaalde criteria. Wie het hoogst scoort, mag doorgaan naar de volgende ronde. Hoeveel deelnemers er doorstoten naar respectievelijk de 2e en de 3e ronde en hoe lang deze speeches mogen/moeten duren, hangt af van het aantal deelnemers en zal op de avond zelf beslist worden.
De deelnemer die de hoogste totale beoordeling krijgt op zijn/haar speech wordt uitgeroepen tot Castrum Speechkampioen 2018-2019. Hij/zij ontvangt het wissellint en bijhorende bandknoop, en blijft Speechkampioen tot de volgende verkiezing. Deelnemers die niet gedoopt zijn bij Castrum hebben geen recht op het ontvangen van het lint en bandknoop.
Speechkeizer wordt men door drie keer op vijf deelnames te worden verkozen tot Speechkampioen. Bij meer dan vijf deelnames wordt steeds naar de laatste vijf deelnames gekeken. Eens men Speechkeizer is, ontvangt men een persoonlijk geborduurd clublint. Vanaf dan mag men niet meer deelnemen aan het kampioenschap, maar wordt men automatisch jurylid.
Een speech start steeds met de woorden “Senior, commilitones” (of “Meester, commilitones” in het geval dat de deelnemer een schacht is) en eindigt steeds met “Dixi”.